26 Ocak 2009 Pazartesi





ŞEKER HAMURU İLE PASTA YAPIMI

Reçetenin uzun oluşu gözünüzü korkutmasın gayet kolay ve zevkli ,
Resimdeki pastayı bir doğum günü için hazırlamıştım ,pastanın konsepti için http://www.hanselvegretel.com/ dan ilham aldım gerçekten çok başarılı pastalar yapıyorlar…,
Bu arada şeker hamuru yapmak çok kolay ancak pudra şekeri çok önemli ben pek çok marka denedim ama hiç biri Celal Usta’nın pudra şekeri kadar iyi sonuç vermiyor, ne yazık ki perakende satışları yok bu nedenle kendi imalathanelerinden sipariş vererek kargo ile teslim alabiliyorsunuz.


Çikolatalı pandispanya yapımı

Malzemeler :

170 gr toz şeker
85 gr un
35 gr nişasta
15 gr kakao
50 gr tereyağ
6 ad yumurta
2 gr tuz

Yapılışı :

1-yumurtaların tamamını ve şekeri bir kaba koyup benmari de (içinde sıcak su olan bir tencerenin üzerine pişilecek ürünün olduğu kap koyularak suyun buharı ile pişirme) sürekli çırpılarak yumurtaların pişmeden şekerle iyice karışması ve şekerin erimesi sağlanır,yumurtaların üzerinden çok hafif duman çıkmaya başlayınca ocaktan alınır ve mikserle hızlı devirde traş köpüğü kıvamına gelene kadar iyice çırpılır.
2-toz malzemenin tümü bir kaba elenir.
4-toz malzemelerin üzerine yumurta karışımı dökülür ve homojen bir hamur elde edene kadar yavaşça alttan üste doğru katlayarak karıştırılır.
5-eritilen tereyağı bir miktar hamurla karıştırıldıktan sonra karışımın tamamına ilave edilerek karıştırılır.
6-hazırlanan kalıbın 4\3 ünü dolduracak şekilde yerleştirilir,spatula yardımı ile hamurun ortasından kenarlarına doğru çekilerek çukurlaştırılır.
7- 170- 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20-30 dk.pişirilir.

PASTA KREMASI YAPIMI

Cream pastry(çikolatalı)

Pastalarda ara katman kreması olarak kullanıldığı gibi ekler ve profiterolde iç kreması olarak da kullanılabilir.

Malzemeler :

500 ml süt
115 gr şeker
60 gr un/nişasta
1 ad vanilya çubuğu
1 gr tuz
4 ad yumurta sarısı
55 gr tereyağı
200 ml çiğ krema
150 gr bitter çikolata

Yapılışı :

1-sütün 3\2 si bir tencereye koyulur ve kaynatılır,
2-bu arada yumurta ve şeker çırpılır , sütün kalanı ilave edilerek karıştırılır ve un veya nişasta ilave edilir (bu şekilde un yada nişastanın topaklaşması engellenir)
3-kaynayan süt diğer karışıma yavaşça ilave edilerek karıştırmaya devam edilir ,tüm karışım ocağa alınır ve sürekli karıştırılarak pişirilir.
Kıvama gelirken dibinin tutmamasına dikkat edilmeli gerekirse arada bir ocaktan indirilerek karıştırılmalıdır.iyice piştikten sonra ocaktan alınır,
4-çabuk soğuması için soğuk tezgah üzerine yayılarak üzerine tereyağı sürülerek üzeri folyo ile kaplandıktan sonra soğuması beklenir.
5-Yeteri kadar soğuduktan sonra mikserle çırparak kabartılır.
6-ayrı bir kapta çiğ krema mikserle yüksek devirde yırpılarak kabartılır,krem şanti kıvamına getirilir,ve kremaya eklenerek karıştırılır
7-parçalanmış olan çikolata benmari de eritilir ve kremaya ilave edilerek yavaşça karıştırılır

KROKAN YAPILIŞI

Malzemeler
100 gr kabuksuz badem içi
100 gr kabuksuz fındık içi
200 gr toz şeker

yapılışı
1-şekeri bir tencereye koyup orta ateşte hiç karıştırmadan karamelize olması için pişirilir arada bir kenarlarda kalan şekerle bir tahta kaşıkla ortaya doğru hafifçe karıştırılır ,bu şekilde şekerin kristalize olması önlenerek homojen bir şekilde pişmesi sağlanır.
2-şeker tamamen eriyip kahverengi bir hal alınca içine badem be fındık ilave edilerek tahta bir kaşıkla iyiçe şekere bulanana kadar karıştırılır,bu işlem sırasında ocak kısık ateşte olmalı ki şeker hemen donmasın,
3-iyice karıştırdıktan sonra yağlanmış olan tezgaha dökülerek tamamen soğuyup sertleşene kadar beklenir ve istenen boyutta parçalamak için bir merdane üzerine bastırarak gezdirilir.

Pastaya son şeklini vermek için :

Tüm bu hazırlıklardan sonra pasta keki iyice soğuduktan sonra
kalıbından çıkarılır ve şeker şurubu ile ıslatıldıktan donra katmanlar arasına krema ve krokan yerleştirilir ,pastanın üstü çok ince bir tabaka krema ile kaplanır bu sadece şekli düzeltmek ve şeker hamurunun pastayı kavramasını sağlar,
bu şekilde buz dolabında en az 1 saat bekletilir ki krema iyice soğusun ve pasta kaplamaya hazır hale gelsin.
Pastayı şeker hamuru ile kaplamak sizin hayal gücünüze kalmış..


Şeker hamuru

Malzemeler

1 kg pudra şekeri
125 gr glikoz
22 ml gliserin
10 gr toz jelatin
80 ml su

yapılışı

1-toz jelatin içine suyun tamamı koyularak 5 dk bekletilir
2-jelatin ve suya glikoz ve gliserin eklenerek benmari de tamamen eriyene ve ısınana kadar karıştırılarak pişirilir.
3-pudra şekeri tezgahın üzerine elenir ve ortasında bir çukur açılır ,çukurun içine sıcak olan karışım dökülür ve bir çırpma teli ile ortadaki karışım yavaşça kenarlardaki pudra şekerlerini içine alacak şekilde yuvarlak hareketlerle karıştırılır ,bu aşamadan sonra parmak uçları ile yoğrularak hamur toparlanır ve pürüzsüz bir görünüm alana kadar yoğrulur.
4-üzeri streçfilmle kaplanarak havayla teması kesilir ve bu şekilde yaklaşıl 1 saat dinlendirilir.
kolay gelsin 



MASUM CİPSLER

Yağlı ve yüksek kalorili Cipslerin cazibesi tartışılmaz ,,yerken tanrım bunu yememeliyim diye düşündüğümüz birkaç tane yedikten sonrada amaaan boş ver deyip soslara bandıra bandıra yediğimiz ve yedikten sonra da keşke yemeseydim dedirten şeytan icadı atıştırmalıkları masumlaştırıp sizlere sunuyorum 
Bunlar gerçekten de çok lezzetli ve masumlar

Zertin Ezmeli Cips

Malzemeler

1 ad yufka
1 çorba kaşığı zeytin ezmesi
su
karabiber
kekik
yapılışı

1-) zeytin ezmesinin içine biraz su ilave ederek fırçayla kolay sürülebilir ama çok da akışkan olmayan bir kıvama getirdikten sonra içine baharatları ekleyerek iyice karıştırın,
2-tezgahın üzerine serilmiş olan yufkanın yarısına fırça yardımı ile hazırladığınız sösu ince bir tabaka halinde sürün,
3-keskin bir bıçakla istediğiniz kalınlıkta şeritler halinde kestikten sonra bu şeritleri üst üste koyup üçgen şeklinde kesin ve fırın kağıdı serili tepsiye yerleştirin,
4-180 derece önceden ısıtılmış fırında 10-15 dk pişirin
tavsiye : peynirli diplerle nefis oluyor…

Lavaş Ekmeğinden Baharatlı Cips

Malzeme

3 ad lavaş ekmeği
zeytin yağı
karabiber
kekik
kırmızı pul biber
yapılışı

1-zeytin yağının içerisine tüm baharatları ekleyin,
2-bir fırça yardımı ile bir lavaşın üzerine iyice sürün ve diğer lavaşı onun üzerine koyduktan sonra onun üzerine de sostan sürün bu şekilde bütün lavaşları üzerlerine sos sürerek üst üste yerleştirin,düzgün üçgen dilimler halinde kesin ve uzun üçgenleri tam ortalarından tekrar keserek fırın kağıdı serili tepsiye yerleştirin
3- 180 derece önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika( üzeri kızarana ve gevrek bir hal alana kadar)pişirin..

tavsiye :baharatlı ve domatesli diplerin yanına …