26 Mart 2009 Perşembe












BADEMLİ ÇİKOLATA

MALZEMELER

125 gr bitter çikolata
100 gr file badem
30 gr pudra şekeri
50 gr kakaoyağı

YAPILIŞI

1-bademler pudra şekeri ile karıştırılarak birkaç damla su ile şekerin bademlerin üzerine yapışması sağlanır,fırın kağıdı serili tepsiye ince bir tabaka halinde serilerek 180 derece fırında üzeri pembeleşene kadar 8-10 dk kadar pişirilir
2-çikolata benmari de eritilerek içerisine eritilmiş kakao yağı ilave edilir
3-çikolata karıştırılarak soğutulur ideal ısısı 30-32 derece (çikolatayı dudağınıza sürdüğünüzde herhangi bir ısı hissetmiyorsanız ideal ısıda demektir)
4-soğumuş olan bademler çikolaya eklenerek karıştırılır
5-bir kaşıkla yağlı kağıdın üzerine istenilen büyüklükte parçakar dökülür,oda ısısında donması beklenir










PORTAKALLI TRUFF

MALZEMELER

50 gr krema
100 gr bitter çikolata
10 cl portakal likörü
10 cl malibu
13 gr portakal şekerlemesi
13 gr tereyağı
üzeri kaplamak için kakao

YAPILIŞI

1-krema kaynama noktasına gelene kadar pişirilir,parça çikolata eklenerek eriyene kadar karıştırılır,
2-likör ve portakal şekerlemesi ve tereyağ ilave edilerek mikserle yüksek devirde çırpılır
3-rengi açılıp köpükümsü bir doku alana kadar çırpılır
4-dikdörtgen bir kalıba 2 cm kalınlığında olacak şekilde dökülür ve buzdolabında iyice donana kadar bekletilir
5-eşit büyüklükte kareler halinde kesilerek her bir parça avuç içinde yuvarlanır ve tekrar donması için buzdolabında bekletilir
6-yeteri kadar donduktan sonra kakao ile kaplanır










EV YAPIMI ÇİKOLATA

MALZEMELER

200 gr bitter çikolata
75 gr fındıklı kakao ezmesi(çokokrem vb)
100 gr parça şamfıstığı
50 gr margarin
1/3 çay bardağı kahve likörü

YAPILIŞI

1-çikolata benmari de eritilerek içerisine likör dışındaki tüm malzemeler eklenir ve karıştırılır
2-en son likör ilave edilir ,bu aşamada alkol çikolatayı katılaştırmaya başlayacak
3-karışımın tamamı streçfilmin içerisine koyularak silindir şekli verilerek istenilen ölçüde ince bir silindir şekli verilerek tamamen donması için buzdolabında bekletilir,
4-çok kısa sürede sertleşecektir,dolaptan çıkartarak sıcak bıçakla istenen incelikte dilimlenir
not:şamfıstığı yerine badem ,ceviz,fındık vs gibi kuru yemişler veya aromalı kahveler kullanılabilir










TARÇINLI VE FINDIKLI KURABİYE

MALZEMELER

300 gr un
100 gr şeker
150 gr tereyağı
1 ad yumurta
100 ml süt
½ paket kabartma tozu

üzeri için tarçınlı şeker

60 gr toz şeker
60 gr toz fındık
2 t/k tarçın
(üç malzeme birlikte karıştırılır)

YAPILIŞI

1-tereyağı unun içerisinde ufalandıktan sonra diğer tüm malzemeler ilave edilerek yoğurulur
2-hamur 1 saat buzdolabında dinlendirildikten iki eşit parçaya bölünür
3-hamurun yarısı merdane ile düzgün bir daire şeklinde açıldıktan sonra üzerine toz karışımdan serpilerek eşit üçgenler halinde kesiletek her bir parça kenardan ortaya doğru rulolar yapılarak tepsiye yerleştirilir,
4-hamurun kalan yarısı da aynı şekilde şekillendirilir
5-180-200 derece önceden ısıtılmış olan fırında 15-20 dk pişirilir











ZENCEFİLLİ VE PARÇA ÇİKOLATALI MUFFİN

MALZEMELER

3 ad yumurta
140 gr toz şeker
200 ml süt
100 ml sıvıyağ
300 gr un
1 pkt kabartma tozu
100 gr file badem
100 gr damla çikolata
1 t/k zencefil
1 t/k tarçın

YAPILIŞI

1-yumurta şekerle birlikte çırpılarak süt ve sıvıyağ ilave edilir
2-elenmiş un ve diğer kuru malzemelerin tamamı bir kabın içerisinde karıştırılır
3-kuru karışımın içerisine sıvı karışım eklenerek bir spatula ile yavaşça karıştırılır
4-yağlanmış ve unlanmış olan muffin kalıplarına döküldükten sonra üzerlerine file badem serpilerek önceden ısıtılmış olan 170 derece fırında 30-40 dk pişirilir.











ÇİKOLATALI VE PORTAKALLI MUFFİN

MALZEMELER

4 ad yumurta
1 s/b toz şeker
½ s/b sıvı yağ
1 ad portakal suyu
1 ad portakal kabuğu rendesi
100 gr bitter çikolata
un

YAPILIŞI

1-yumurta ve toz şeker traş köpüğü kıvamına gelene kadar iyice çırpılır
2-sıvıyağ ve portakal suyu ayrı bir kaba koyulur ve unun yarısı bu karışıma eklenerek karıştırılır
3-unun kalanına kabartma tozu ile birlikte bir kaba elenir ve üzerine sıvıyağ,portakal suyu ve un karışımı eklenir karıştırmadan önce yumurtalı karışım da eklenir ve hepsi birlikte bir spatula yardımı ile katlayarak yani yavaşça alttan üste karıştırılır.
not:bu şekilde kabartılmış olan yumurta sarısı ve şeker karışımını söndürmeden karıştırmış oluruz ,kekin hafif ve kabarık olması için bu önemli.
4-çikolata benmari de eritilerek hamura ilave edilerek yavaşça karıştırılır
5-hamur yağlanmış ve unlanmış olan muffin kalıbına dökülür
6-170 derece önceden ısıtılmış fırında 30-40 dk pişirilir

ÜZERİ İÇİN KREMA TARİFİ ŞEKER HAMURLU PASTA TARİFİNDEKİ KREMA
İLE AYNI
Krema da farklı bir lezzet arayanlar portakal çiçeği likörü kullanabilir gerçekten çok yakışıyor.