1 Nisan 2009 Çarşamba



ELMALI TURTA

turta muhteşem bir tatlı olmasına rağmen genellikle yedikten sonra suçluluk duyduğumuz tatlılardandır.içerdiği yağ miktarını değiştirerek biraz daha masum bir kılığa sokmaya çalıştım bence fena olmadı bir de siz deneyin isterseniz.
yağın sağladığı gevrekliği sirke yardımıyla koruyabildim.

Malzemeler

300 gr un
100 gr pudra şekeri
100 gr tereyağ
1 ad yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı şirke
1 tutam tuz
1 çay bardağı soğuk su (buz dolabından çıkmış)

elmalı iç malzeme

5 ad elma (ince dilimlenmiş)
tarçın
karamel sos

1 kahve fincanı toz şeker
2 yemek kaşığı krema
tarçın

Yapılışı

1-un ve pudra şekeri karıştırılır tuz eklenir,tereyağ soğuk olarak küp kesilerek ilave edilir ve küyük parçalar haline gelene kadar parmak uçları ile parçalanır,
2-yumurta ilave edilir ve su yavaşça ilave edilerek hamura kıvam verilir ,
3-hamurun toparlanması yeterli çok fazla yoğrulmamalı ,soğuk ve sert bir hamur elde edilmeli,streç film e sarılı olarak 30 dk kadar buz dolabında dinlendirilir
4-dilimlenmiş olan elmalara tarçın ve 1 yemek kaşığı un eklenerek karıştırılır.un elmların piştikten sonra soslu bir görünüm kazanmasını sağlar.
5-şeker 1-2 yemek kaşığı su ile ocakta pişirilir su buharlaştıktan sonra şeker karamel olmaya başlar altın sarısı renk alınca içine krema eklenir 1 dk daha pişirilir ve ocaktan alınır,eğer isterseniz biraz kırmızı şarap veya likör ilave edebilirsiniz.ben biraz ev yapımı tarçınlı vişne likörü ilave ettim ,çok hoş oldu.
6-soğuk hamur iki eşit parçaya ayrılır ve her iki hamur parçası yuvarlak bir şekilde tart kalıbının 1-2 cm dışına taşacak şekilde açılır
7-tabana yerleştirilen hamurun üzerine elma dilimleri yerleştirilir üzerine karamel sos dökülür ve diğer hamur açılarak üzeri kapatılır ,hamur kenarlardan birleştirilerek ice doğru katlanarak valonlu şekil verilir ,üzerine tarçınlı şeker serpilir
8-190 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri yağlı kağıtla kapatılarak 20 dk pişirilir,daha sonra yağlı kağıt üzerinden kaldırıldıktan sonra 20 dk daha pişirilir
15-20 dk dinlendirildikten sonra servis yapılır,