30 Mart 2009 Pazartesi



EV ERİŞTESİ

Malzemeler

500 gr un
2 ad yumurta
süt
tuz
yapılışı

1-un elenerek tezgahın üzerine bit tepecik halinde dökülür ,ortasına bir çukur açılır ve yumurtalar bu çukura kırılır,tuz ilave edilir,yavaşça yoğrulmaya başlanır süt hamurun kıvamını ayarlamak için kullanılır ,kamurun kıvamının oldukça sert olması gerekiyor bu nedenle sütü yavaşça ilave etmelisiniz.(hamuru mikserle de yoğurabilirsiniz)
2-hazırlanan hamur üzeri nemli bir bezle kapalı olarak yarım saat kadar dinlendirilir.
3-dinlendirilen hamuru 4 eşit parçaya ayırın ve her bir parçayı merdane veya varsa makarna açma makinesında açın ve bu şekilde kuru bir ortamda 1 saat kadar hamur birbirine yapışmayacak ve kolay kesilebilir hale gelene kadar kurutun,
4-hamuru önce 3-4 cm lik şeritler halinde kesip bu şeritleri üst üste koyduktan sonrada istediğiniz kalınlıkta şeritler halinde kesin ve kesilen hamuru kuru ve temiz bir bezin üzerinde mümkün olduğunca sıcak bir ortamda kurutun.
Bu şekliyle bez torbaların içinde uzun zaman muhafaza edebilirsiniz.










SOMON FÜFELİ KITIR KANEPELER

Malzemeler

Tuzsuz lor peyniri
Krema
Taze soğan
Dereotu
Karabiber
Tuz
Füme somon
Dilimlenmiş ekmek

Yapılışı

1-ekmek dilimleri fırında kızartılır
2- lor peynirini rahat sürülebilir bir kıvama getirmek için krema ilave edilir,çok fazla krema tadını ağırlaştırabilir bu nedenle sadece kıvamı ayarlamak için az miktarda kullanılabilir
3-diğer tüm malzeme ilave edilerek kzarmış ekmeklerin üzerine sürülür(isterseniz krema torbası yardımı ile daha dekoratif bir şekilde ekmeklerin üzerine sıkabilirsiniz) peynirli sozun üzerine füme somon dilimlerini yerleştirerek servis edebilirsiniz.


MUZLU VE BADEMLİ RULO PASTA

Malzemeler :

135 gr yumurta beyazı
20 gr toz şeker
200 gr yumurta
150 gr pudra şekeri
190 gr un
30 gr tereyağ

Yapılışı :

1-bütün yumurtalar pudra şekeri ile birlikte mikserde kabartılır(traş köpüğü kıvamına gelinceye kadar)
2-yumurta beyazları toz şekerle birlikte çırpılarak kabartılır,
3-un bir kaba elenir,tuz,vanilya,bir tutam kabartma tozu ilave edilir ve karıştırılır.
4-kuru malzemelerin üzerine bütün yumurta ve pudra şekeri karışımı dökülür kabartılan yumurta beyazından alınarak kademeli olarak karıştırılır ki bu şekilde topaklanma olması engellenmiş olur,yine katlama tekniği ile karıştırılmalıdır.
5-eritilmiş tereyağı hazırlanan hamurun bir kısmı ile karıştırıldıktan sonra hamurun kalanına eklenir.
6-fırın kağıdı yerleştirilen tepsiye 1-1.5 cm kalınlığında yerleştirilen hamur,
180-200 derece önceden ısıtılmış fırında 15-20 dk pişirilir.
7-fırından çıkarıldıktan sonra nemli beze sarılarak rulo yapılır,bu şekilde krema hazır olana kadar bekletilir.


PASTA KREMASI

Malzemeler

500 ml süt
90 gr un
115 gr toz şeker
1 paket vanilya
tercihen badem esansı veya badem likörü
100 ml krema

yapılışı

1-sütün 3\2 si bir tencereye koyulur ve kaynatılır,
2-bu arada yumurta ve şeker çırpılır , sütün kalanı ilave edilerek karıştırılır ve un veya nişasta ilave edilir (bu şekilde un yada nişastanın topaklaşması engellenir)
3-kaynayan süt diğer karışıma yavaşça ilave edilerek karıştırmaya devam edilir ,tüm karışım ocağa alınır ve sürekli karıştırılarak pişirilir.
Kıvama gelirken dibinin tutmamasına dikkat edilmeli gerekirse arada bir ocaktan indirilerek karıştırılmalıdır.iyice piştikten sonra ocaktan alınır,
4-çabuk soğuması için soğuk tezgah üzerine yayılarak üzerine tereyağı sürülerek üzeri folyo ile kaplandıktan sonra soğuması beklenir.
5-Yeteri kadar soğuduktan sonra mikserle çırparak kabartılır.
6-krema çırpılarak kremşanti kıvamına getirilir ve diğer karışıma ilave edilerek spatula ile karıştırılır.

pastanın son şeklinin verimesi;

pasta keki şurupla ıslatıldıktan sonra üzerine krema yerleştirilir,file badem serpilir ve ortasına bütün muzlar yerleştirilerek rulo şeklinde yuvarlanır,
üzeri krema ile kaplandıktan sonra file badem serpilerek süslenir.