25 Ocak 2009 Pazar


Baharatlı ekmek hamurundan peynirli sandöviçler,

Malzemeler :

500 gr un
10 gr yaş maya
300 ml ılık su
1 tatlı kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı çörekotu

Yapılışı :
1-hamur yoğurma kabında maya ve bal çok az ılık suyla eritilir,
2-üzerine unun tamamı elenir,
3-baharatlar ve tuz ilave edilir ve su yavaşça eklenerek elle yada mikserle (hamur yoğurma aparatı ile)15-20 dk iyice yogurulur.
Not:suyun yavaşça eklenmesinin nedeni ;her unun içindeki gluten oranı farklı olduğundan kaldırabileceği su miktarı da farklıdır,bu nedenle hamurun kıvamını bozmamak için suyun kontrollü eklenmesi gerekir.
Hamurun kıvamı:elinize veya kaba yapışmayacak kadar ,yani kolaylıkla toparlanan ancak çok sert de olmamalı..
Hamurun yoğrulma süresi:çok önemli! ekmek yapımında püf nokta; hamurun elastikiyetinin ortaya çıkarılmasıdır.hamurun elastikiyetini kontrol etmek için ,hamurdan küçük bir barça alınıp iki elin parmak uçları ile çekiştirilerek gerdirildiğinde ortası inceldiği halde kopmuyor olması gerekir.
4-yeteri kadar yoğurulan hamur mayalanması için ılık bir ortamda üzeri nemli bezle örtülü olarak yaklaşık 20-30 dk bekletilir.
Not:hamurun yeteri kadar mayalanması için hacminin iki katına ulaşması gerekir.
5-mayalanan hamur küçük bezelere ayrılarak yuvarlanır ve fırın kağıdı serili tepsiye 2-3 cm aralıklarla yerleştirilir ve üzeri örtülü olarak ikinci mayalanmaya bırakılır (hacminin iki katına ulaşana kadar)
6-en son aşamada üzerine sütle inceltilmiş yumurta sarısı sürülerek 170-180 derece önceden ısıtılmış fırında 25-30 dk pişirilir.
Not:ekmeklerin iyice pişip pişmediğini anlamak için ;fırından çıkarıldığında altına vurunca tok bir ses çıkıyorsa pişmiş demektir.
7-ekmekler soğuduktan sonra ortalarından yarıya kadar kesilerek içine rendelenmiş kaşar ve beyaz peyniri,dereotu karışımı doldurularak serviz yapılır…

Hiç yorum yok: