25 Ocak 2009 Pazar


PATE CHOUX (PROFİTEROL HAMURU)

Malzemeler

200 ml su
100 gr tereyağı
140 gr un
4 ad yumurta

yapılışı

1-tencereye su,tereyağ ve tuz birlikte koyulur kaynama noktasına getirilir,
2-un elenerek suya ilave edilir ve jızlıca karıştırılarak pişirilir
3-unun çiğ kokusu gidene kadar pişirildikten sonra ocaktan alınır
4-hamur mermerin üzerine alınarak çabuk soğuması sağlanır
5-soğuyan hamur çırpma kabına alınarak mikserle çırpılır
6-çırpma esnasında yumurtalar teker teker hamura ilave edilir ,,
not:hamurun kıvamı ne çok akıcı ne de katı olmalı kıvam yumurta ile sağlanır bu nedenle yumurtaları kontrollü koymak önemli..
7-hamur sıkma torbasına koyulur ,yağlı kağıt serili tepsiye istenilen şekilde sıkılır
8-200 derece önceden ısıtılmış fırında 30 dk daha pişirilir,son 5 dakika önce fırın kapağı aralanarak içerideki nemin dışarı çıkması sağlanır ve 5 dk daha pişirilir.
Bu şekilde profitroller gevrek bir kıvam alır ki ideal olan da budur.




iç kreması

Cream pastry(pasta kreması)

Pastalarda ara katman kreması olarak kullanıldığı gibi ekler ve profiterolde iç kreması olarak da kullanılabilir.

Malzemeler :

500 ml süt
115 gr şeker
60 gr un/nişasta
1 ad vanilya çubuğu
1 gr tuz
4 ad yumurta sarısı
55 gr tereyağı
200 ml krema
20 gr toz şeker

Yapılışı :

1-sütün 3\2 si bir tencereye koyulur ve kaynatılır,
2-bu arada yumurta ve şeker çırpılır , sütün kalanı ilave edilerek karıştırılır ve un veya nişasta ilave edilir (bu şekilde un yada nişastanın topaklaşması engellenir)
3-kaynayan süt diğer karışıma yavaşça ilave edilerek karıştırmaya devam edilir ,tüm karışım ocağa alınır ve sürekli karıştırılarak pişirilir.
Kıvama gelirken dibinin tutmamasına dikkat edilmeli gerekirse arada bir ocaktan indirilerek karıştırılmalıdır.iyice piştikten sonra ocaktan alınır,
4-çabuk soğuması için soğuk tezgah üzerine yayılarak üzerine tereyağı sürülerek üzeri folyo ile kaplandıktan sonra soğuması beklenir.
5-Yeteri kadar soğuduktan sonra mikserle çırparak kabartılır.

Çikolata sos

Malzemeler

90 gr şeker
10 gr nişasta
100 ml su
25 gr kakao
120 ml su
30 gr bitter çikolata
vanilya
aroma için likör kullanılabilir

yapılışı

1-nişastanın içine 100 ml su koyularak çözünmesi sağlanır
2-kalan su bir tencerede kaynatılır,suda çözünmüş nişasta ve şeker ilave edilerek iyice karıştırılır,
3-tencere ocaktan alınır parçalanmış çikolata eklenir karıştırılarak eritilir,
4-en son kakao ve vanilya ilave edilir iyice çırpılır,
5-soğuk banyo ile hızlı bir şekilde soğutulur..

Hiç yorum yok: