25 Ocak 2009 Pazar





DOMATESLİ VE FESLEGENLİ CİABATTA(İTALYAN TERLİK EKMEK)

Bu ekmeği, İtalyanların daha çok sadöviç ekmeği olarak kullandıkları yassı formda ciabatta ekmeğinden yola çıkarak yaptım.orjinali baharatsız ve domatessiz olarak yapılıyor ben biraz daha zenginleştirdim ve gerçekten nefis oldu.
Ekmeklerle roka ve tulum peynirli sadöviçler hazırlayıp yanına da kırmızı şarabınızı alıp Pazar pikniği yapabilirsiniz ,gerçekten çok keyifli…

Malzemeler

15 gr yaş maya
1 tatlı kaşığı bal
550 ml su
90 ml süt
1 kg un
100 gr kurutulmuş domates(rondada püre haline getirilmiş)
1 tatlı kaşığı fesleğen
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
2 çorba kaşığı zeytin yağı

Yapılışı,
1-bir kabın içinde maya bal ve suyun bir kısmı ile birlikte eritilir,
2-süt,zeytinyağı,un,baharatlar ve kurutulmuş domates püresi mayanın üzerine ilave edilir ve yoğurmaya başlanır kalan su kontrollü olarak hamura ilave edilir çok yumuşak olmayan bir hamur elde edene kadar su ilave edilir,
3-hamur yoğurulan kabın içinde tamamen toparlanıp yapışmıyorsa su miktarı yeterli demektir,
not:her unun su alma kapasitesi farlıdır.ekmek hamuru için ; unun kalitesine göre 1 kg un ortalama 600-700 ml su alır
4-maya unla karıştıktan sonra tuz ilave edilir ,
not:tuz maya ile direkt temas ettiğinde mayanın aktivasyonunu engeller bu nedenle hamura en son tuz eklenmelidir.
5- mikserle yoğuruyorsanız 10-15 dk elde yoğuruyorsanız 20 dk iyice yoğrulmalı,hamurun pürüzsüz ve elastik bir kıvam alması gerekir,
test için;bir hamur parçasını iki ekinizin parmaklarıyla çekiştirerek incelttiğinizde hamur kopmadan ortası inceliyorsa yeteri kadar yoğrulmuş demektir.
6-hamur hacmi iki katına ulaşana kadar yaklaşık 30 dk üzeri nemli bir bezle kapalı olarak mayalandırılır.
7-mayalanan hamur tezgahın üzerine alınarak üzerine yumrukla vurularak içindeki kabarçıkların çıkması sağlanır ve merdane ile 1 cm kalınlığında açılır ve hamur kesme aparatı veya keskin kenarlı bir kapakla dikdörtgen ve kareler şeklinde kesilerek fırın kağıdı serili tepsiye aralarında 2 cm boşluk bırakılarak yerleştirilir,
bu şekilde üzeri örtülü olarak yeniden mayalandırılır(hacmi iki katına ulaşana kadar 20-30 dk )
8-mayalanan hamurların üzerine eşit ve tamamen kapatacak şekilde un elenir(bu şekilde ekmekler piştiğinde üzerleri kızarmaz ve yumuşak kalır)
9-170-180 derece önceden ısıtılmış fırında 20 -25 dk pişirilir,

2 yorum:

Seda dedi ki...

öğretmenim öğretmenim çok sevindim blogunuzu açmanıza hayırlı olsun bu işi başarmamın çok büyük payı sizin çok çok teşekkür ediyorum ve sizi kocaman öpüyorum.....

mutfakta biri var dedi ki...

çok teşekkürler Seda,en sonunda başarabildim şu blog işini..